Κεντρική ΣελίδαΤο ΦαρμακείοΠροϊόνταΣυμβουλέςΝέαΑναζήτησηΕπικοινωνία
Τελευταία Νέα
 • Συλλογή ληγμένων φαρμάκων
  (29/5/2017)

  Μην πετάτε στα σκουπίδια τα ληγμένα φάρμακα που έχετε στο σπίτι!Πεταξτε τα σε ειδικούς κάδους στο φαρμακείο για να βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

 • Ήλιος & Προστασία
  (29/5/2017)

  Ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα και το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ακόμα πιο έντονος, βλέπουμε πολύ συχνά τις βλαβερές συνέπειες από την αλόγιστη έκθεση σ' αυτόν (ερύθημα, έγκαυμα, ηλίαση). Ακόμα πιο σημαντικοί όμως είναι οι κίνδυνοι που δεν φαίνονται άμεσα, αλλά εμφανίζονται μακροπρόθεσμα (φωτογήρανση, καρκίνοι του δέρματος κ.ά.).

Νέα

  Ήλιος & Προστασία

  29/5/2017

  Ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα και το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ακόμα πιο έντονος, βλέπουμε πολύ συχνά τις βλαβερές συνέπειες από την αλόγιστη έκθεση σ' αυτόν (ερύθημα, έγκαυμα, ηλίαση). Ακόμα πιο σημαντικοί όμως είναι οι κίνδυνοι που δεν φαίνονται άμεσα, αλλά εμφανίζονται μακροπρόθεσμα (φωτογήρανση, καρκίνοι του δέρματος κ.ά.).

   

  Χωρίς διάθεση κινδυνολογίας μιας και ο ήλιος στην Ελλάδα είναι δώρο ζωής και επειδή δεν μπορούμε να αρνηθούμε στους εαυτούς μας τις διακοπές και τη θάλασσα, πρέπει απλώς να τηρούμε κανόνες για την προστασία μας τους οποίους όλοι έχουμε ακούσει λίγο πολύ:

  • να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 12 π.μ. - 4μ.μ.
  • να χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου, καπέλα και ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • να πίνουμε άφθονα υγρά και να αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη
  • και τέλος να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο αντηλιακό για την προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία (φωτοπροστασία). Επειδή η στοιβάδα του όζοντος μειώνεται, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι όλο και πιο έντονη.


  Ακόμη δεχόμαστε την αντανάκλαση της ακτινοβολίας από το έδαφος, π.χ. η άμμος αντανακλά το 2Ο% της ηλιακής ακτινοβολίας. Ενώ το 95% της UV ακτινοβολίας διαπερνά το νερό, οπότε όταν κολυμπάμε, το σώμα μας δεν προστατεύεται από αυτή.

  Από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες οι UVB μπορούν να προκαλέσουν ερύθημα (κοκκινίλα) και έγκαυμα ενώ οι UVA είναι υπεύθυνες για τη φωτογήρανση, την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων και τη φωτοκαρκινογένεση. Η φωτοπροστασία στρέφεται όχι μόνο στην πρόληψη του ηλιακού ερυθήματος αλλά και στην πρόληψη της παθοφυσιολογικής επίδρασης της  ηλιακής UV ακτινοβολίας.

  Ο οργανισμός μας έχει μηχανισμούς άμυνας στην ηλιακή ακτινοβολία όπως το μαύρισμα και η πάχυνση της επιδερμίδας, όμως η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να απολαύσουμε τον ήλιο περισσότερη ώρα. Αυτή είναι η λογική του δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF). Ο SPF καθορίζει πόση ώρα μπορούμε να παραμείνουμε στην ήλιο π.χ. αν ο χρόνος παραμονής χωρίς να πάθουμε έγκαυμα στην ήλιο είναι 15', με ένα αντηλιακό με SPF 8 μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο 8 φορές περισσότερο δηλαδή 2 ώρες χωρίς να πάθουμε έγκαυμα. Εάν εφαρμόσουμε το ίδιο αντηλιακό πολλές φορές δεν επιμηκύνουμε τον ασφαλή χρόνο έκθεσης. Για επιπλέον προστασία, ο μόνος τρόπος είναι η επιλογή μεγαλύτερου SPF.

  Στο χώρο του φαρμακείου κυκλοφορούν αντηλιακά προϊόντα με φίλτρα που έχουν ευρύ φάσμα φωτοπροστασίας. Τα φυσικά φίλτρα (που αντανακλούν την ακτινοβολία) θεωρούνται πιο ασφαλή και χρησιμοποιούνται στα βρέφη και στα ατοπικά δέρματα, ενώ τα χημικά παρέχουν υψηλότερη προστασία. Συχνά χρησιμοποιείται συνδυασμός φίλτρων για μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

  Στα αντηλιακά περιέχονται επίσης ουσίες για αντιοξειδωτική προστασία (κατά των ελευθέρων ριζών) και για την ενυδάτωση και καλλυντική περιποίηση του δέρματος. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αντηλιακών από την οποία μπορεί κανείς με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού να επιλέξει το κατάλληλο ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τον φωτότυπό του και τις συνθήκες έκθεσης στον ήλιο. Κάθε τύπος δέρματος έχει ανάγκη από το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν. Έτσι ένα άτομο με λιπαρό δέρμα και τάση ακμής χρειάζεται διαφορετικό αντηλιακό από κάποιον άλλο με ξηρό δέρμα, ενώ άτομα με ατοπική δερματίτιδα ή φωτοευαισθησία χρήζουν διαφορετικής φροντίδας. Καλό είναι να συμβουλεύονται δερματολόγο για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

  Τα φαρμακευτικά αντηλιακά υπόκεινται σε πολλούς ελέγχους και αποτελούν αντικείμενο ερευνών με στόχο την υψηλότερη προστασία και μεγαλύτερη ασφάλεια του καταναλωτή. Έτσι έχει βελτιωθεί σημαντικά η υφή τους και υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην προστασία των παιδιών. Μέχρι την ηλικία των 3 το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ενώ τα επιδερμικά τους εξαρτήματα φτάνουν στην πλήρη ωρίμανση τους στην ηλικία των 8-9 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν τα παιδιά καούν μια φορά μέχρι αυτή την ηλικία, αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε ηλικία άνω των 40. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να τα αποκλείουμε από τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά να τα προστατεύουμε. Έτσι εκτός από τα λευκά μπλουζάκια και τα καπέλα πρέπει να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο αντηλιακό για τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη. Για τα παιδιά πρέπει να προτιμώνται αντηλιακά ασφαλή με φυσικά φίλτρα που να απλώνονται εύκολα.

  Τέλος, πρέπει να υπενθυμίσουμε να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας 20 - 3θ' πριν την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες. Για να χαιρόμαστε λοιπόν το καλοκαίρι με την θάλασσα και τον ήλιο πρέπει να δίνουμε την απαιτούμενη σημασία στη χρήση των αντηλιακών και να μην θεωρούμε λανθασμένα ότι με αυτά «δεν μαυρίζουμε». Τα αντηλιακά επιτρέπουν το σταδιακό και ομοιόμορφο μαύρισμα χωρίς όμως τους κινδύνους του ηλιακού ερυθήματος, εγκαύματος και της εμφάνισης μακροπρόθεσμα φωτογήρανσης ή κάποιας μορφής καρκίνου του δέρματος.

  Ας απολαύσουμε λοιπόν τις διακοπές μας χωρίς άγχος αλλά με γνώση και ενδιαφέρον για την υγεία μας.