Κεντρική ΣελίδαΤο ΦαρμακείοΠροϊόνταΣυμβουλέςΝέαΑναζήτησηΕπικοινωνία
Συμβουλές
Γενικά
Κρυολόγημα
Παθολογικές Καταστάσεις
Ηλιακή Ακτινοβολία
Φυσιολογικές Τιμές Εξετάσεων
Στείλτε μας το ερώτημα σας!Ακμή

 

Η ακμή είναι μία φλεγμονή του τριχοσμηγματογόνου θύλακα (εικόνα 1). Κάτω από το δέρμα μας βρίσκονται μικρές μονάδες που ονομάζονται σμηγματογόνοι αδένες. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν το σμήγμα, που περιέχει διάφορες ουσίες που λιπαίνουν το δέρμα. Το σμήγμα είναι απαραίτητο γιατί προστατεύει το δέρμα, το διατηρεί απαλό και το προφυλάσσει από την ξηρότητα. Στην παιδική ηλικία, οι σμηγματογόνοι αδένες είναι ανενεργοί. Στην εφηβεία όμως (ίσως και λίγο νωρίτερα), διεγείρονται από τις ορμόνες που παράγουν τα αγόρια και τα κορίτσια σ' αυτή την περίοδο της ζωής τους.

Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις οι αδένες αυτοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ορμόνες και αντιδρούν παράγοντας υπερβολικό σμήγμα: αυτή είναι η υπερσμηγματόρροια.

Φυσιολογικά, το σμήγμα αυτό εκκρίνεται από τους πόρους του δέρματος χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές όμως, η κορυφή ορισμένων πόρων φράσσει και το σμήγμα δε μπορεί να βρει διέξοδο. Έτσι δημιουργούνται μικρές κύστεις και μαύρα στίγματα (εικόνες 2 & 3).

Αυτές οι μικρές κύστεις έχουν την τάση να φλεγμαίνουν, κυρίως υπό την επίδραση βακτηριδίων που βρίσκονται στον τριχοσμηγματογόνο θύλακα (εικόνα 4).