Κεντρική ΣελίδαΤο ΦαρμακείοΠροϊόνταΣυμβουλέςΝέαΑναζήτησηΕπικοινωνία
Συμβουλές
Γενικά
Κρυολόγημα
Παθολογικές Καταστάσεις
Ηλιακή Ακτινοβολία
Φυσιολογικές Τιμές Εξετάσεων
Στείλτε μας το ερώτημα σας!Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται με τα σταγονίδια τ��ς αναπνοής. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως συνάχι, πονοκέφαλος πόνος στον λαιμό και μπορεί να εξελιχθούν σε βήχα, αίσθημα κούρασης και αδιαθεσίας ακόμη και πυρετό.

Πρέπει όμως να το ξεχωρίσουμε από τη γρίπη η οποία κυρίας χαρακτηρίζεται από ρίγη, υψηλό πυρετό, μυαλγίες και έντονη αδιαθεσία που σε καθηλώνουν στο κρεβάτι, συμπτώματα που εμφανίζονται απότομα.

Επιπλοκές που χρειάζονται συμβουλή γιατρού

  • Πυρετός > 38,5 °C για περισσότερο από 48 ώρες
  • Ασθματική ή χρόνια βρογχίτιδα
  • Ωτίτιδα με πόνο ή ακόμη και έκκριμα από το αυτί
  • Σοβαρή βρογχίτιδα ή φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα με έντονο ξηρό βήχα ή ιγμορίτιδα με έκκριμα σαν πύον

Επίσης, συμβουλή γιατρού χρειάζονται άτομα:
  • Με ανοσοκαταστολή
  • Ηλικίας άνω των 65 ετών, με παθήσεις καρδιάς, πνευμόνων, διαβήτη ή κάποιας μορφής σοβαρή αναιμία
  • Βρέφη κάτω των 4 μηνών

Ο Βήχας είναι μια αυθόρμητη ή αναγκαία αντίδραση λόγω ερεθισμού της αναπνευστικής βλεννογόνου μεταξύ του φάρυγγα και των πνευμόνων.

Ο βήχας στο κρυολόγημα μπορεί να είναι είτε παραγωγικός με φλέγματα (η πιο συνήθη περίπτωση), είτε ξηρός σε περίπτωση ρινοφαρυγγίτιδας.

Στην πρώτη περίπτωση ένα αποχρεμπτικό σιρόπι είναι απαραίτητο 2 με 3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να αποφύγουμε τον ερεθισμό του στομάχου. Στην περίπτωση δε του ξηρού βήχα, αν δεν υπάρχουν παροξυσμοί (βρογχίτιδα και τραχειίτιδα που είναι απαραίτητη η προσφυγή στον γιατρό), ένα αντιβηχικό είναι το πλέον κατάλληλο.

Προσοχή δε θα πρέπει να συνδυάζονται αποχρεμπτικά με αντιβηχικά σιρόπια. Επίσης συμβουλεύουμε τον ασθενή να σταματήσει το κάπνισμα και να πίνει πολλά νερά και αφεψήματα.