|
Συχνά στα παιδιά ένα απλό «συνάχι» μπορεί να οδηγήσει σε ρινοφαρυγγίτιδα που εκδηλώνεται σε παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών.
Η ρινόρροια που είναι στην αρχή διαυγής και στη συνέχεια παχύρρευστη, συνοδεύεται από πυρετό 38-39 °C και βήχα, που οφείλονται στη συμφόρηση των ρινικών κοιλοτήτων λόγω της αδυναμίας του βρέφους να φυσήξει τη μύτη του.
Αυτά τα συμπτώματα έχουν ένα κύκλο 7-10 ημερών, εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές από λοιμώξεις του αναπνευστικού ή ωτίτιδα.
Πότε χρειάζεται να καταφύγετε στον γιατρό:
- Υψηλός πυρετός, πάνω από 38-39 °C, για περισσότερες από 48 ώρες
- Κακή διάθεση του βρέφους και άρνηση για φαγητό
- Φλεγμονή στον λαιμό, λαρυγγίτιδα με παροξυσμό, αμυγδαλίτιδα
- Δυνατός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή
- Εμετοί ή διάρροια
- Συνάχι ακόμη και χωρίς πυρετό που διαρκεί πάνω από 10 μέρες
- Σημάδια ωτίτιδας: συνεχές κλάμα, το κεφάλι να γυρνά δεξιά-αριστερά, τρέξιμο υγρού από το αυτί...
- Εάν το βρέφος είναι κάτω από 3-4 μηνών
Ποια θεραπεία να ακολουθήσετε:
Η αντιμετώπιση του κρυολογήματος με τη συνήθη μορφή κοινής ρινοφαρυγγίτιδας στα βρέφη και μικρά παιδιά είναι πάνω από όλα συμπτωματική.
Το πλύσιμο της μύτης, πολλές φορές τη μέρα, με φυσιολογικό ορό ή καλύτερα με ισότονο και αποστειρωμένο θαλασσινό νερό είναι απαραίτητο για να απομακρύνετε από τις ρινικές κοιλότητες τις βλέννες και να απελευθερώσετε την αναπνοή του μωρού σας.
- Σκούπισμα ή φύσημα της μύτης
Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να φυσάνε προς τα έξω στο μαντήλι και να καθαρίζουν τη μύτη τους, και να μην αναρροφούν τα εκκρίματα προς τα μέσα, με κίνδυνο να επιμολύνουν τον λαιμό. Αυτό μπορούν να το κάνουν μετά τους 18 μήνες.
Χορήγηση παιδικού αντιπυρετικού. Πρακτικά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του χώρου στους 18 °C φοράμε ελαφρά ρούχα στο παιδί δεν το σκεπάζουμε του δίνουμε πολύ νερό του κάνουμε χλιαρά μπάνια.
|
|
Ο πυρετός στο κοινό κρυολόγημα δεν εκδηλώνεται πάντα και δεν ξεπερνά τους 38 °C. Για την αντιμετώπιση του, ένα αντιπυρετικό 3-4 φορές τη μέρα είναι απαραίτητο.
|
|
Ο πόνος στον λαιμό συνδέεται με τη ρινίτιδα και τον βήχα. Για την αντιμετώπιση του χρησιμοποιούμε τοπικούς γαργαρισμούς με ένα αντισηπτικό και αντισηπτικές παστίλιες που μαλακώνουν παράλληλα τον λαιμό και ανακουφίζουν την αναπνοή.
|
|
Ο Βήχας είναι μια αυθόρμητη ή αναγκαία αντίδραση λόγω ερεθισμού της αναπνευστικής βλεννογόνου μεταξύ του φάρυγγα και των πνευμόνων.
Ο βήχας στο κρυολόγημα μπορεί να είναι είτε παραγωγικός με φλέγματα (η πιο συνήθη περίπτωση), είτε ξηρός σε περίπτωση ρινοφαρυγγίτιδας.
Στην πρώτη περίπτωση ένα αποχρεμπτικό σιρόπι είναι απαραίτητο 2 με 3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να αποφύγουμε τον ερεθισμό του στομάχου. Στην περίπτωση δε του ξηρού βήχα, αν δεν υπάρχουν παροξυσμοί (βρογχίτιδα και τραχειίτιδα που είναι απαραίτητη η προσφυγή στον γιατρό), ένα αντιβηχικό είναι το πλέον κατάλληλο.
Προσοχή δε θα πρέπει να συνδυάζονται αποχρεμπτικά με αντιβηχικά σιρόπια. Επίσης συμβουλεύουμε τον ασθενή να σταματήσει το κάπνισμα και να πίνει πολλά νερά και αφεψήματα.
|
|
Τοπική φροντίδα: Ο καθαρισμος της ρινικής κοιλότητας είναι το πρώτο και πιo σημαντικό βήμα για ταχεία ανακούφιση από το συνάχι και αποφυγή επιπλοκών και συνοδών συμπτωμάτων.
 Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή καλύτερα με ισότονο ή, σε πιο σοβαρές καταστάσεις υπέρτονο και αποστειρωμένο θαλασσινό νερό βοηθούν στην αποτελεσματική αποσυμφόρηση της μύτης και στη ρευστοποίηση της βλένας. Παράλληλα, εμποδίζουν τη βλέννα να κατέβει βαθύτερα στις αναπνευστικές οδούς και να προκαλέσει πόνο στον λαιμό ή βήχα, δηλαδή ρινοφαρυγγίτιδα που πλήττει συχνά τα βρέφη.
Όπως φαίνεται στο σχήμα όλες οι αεροφόροι οδοί επικοινωνούν μεταξύ τους. Μια ρινοφαρυγγίτιδα μπορεί στη συνέχεια να μολύνει το αυτί και να προκαλέσει ωτίτιδα ή ακόμη να επηρεάσει τους βρόγχους και να προκαλέσει βρογχίτιδα.
Σε περίπτωση σοβαρής ρινικής συμφόρησης (μπούκωμα) μπορούμε να κάνουμε εισπνοές 1-3 φορές τη μέρα πάνω από βραστό νερό, όπου έχουμε προσθέσει αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και μέντας.
Χρήση αποσυμφορητικού φαρμάκου (σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών): Η χρήση του, τοπικά ή από του στόματος αυξάνει τη διαπερατότητα της μύτης και μειώνει το μπούκωμα. Αυτά τα φάρμακα όμως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται για περισσότερο από 4-5 μέρες.
|
|
Στο κοινό κρυολόγημα, η λήψη βιταμίνης C, σε δόσεις 1 gr/ημέρα, έχει τονωτικό αποτέλεσμα, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Παράλληλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μειώνει και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.
Επίσης ο συνδυασμός της Βιταμίνης C με ψευδάργυρο έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά συμπληρώματα διατροφής με τα δύο αυτά συστατικά εμπλουτισμένα και με κορεάτικο ginseng για την καλύτερη τόνωση των σωματικών και διανοητικών λειτουργιών. Τα ειδικά αυτά συμπληρώματα διατροφής μπορούν να λαμβάνονται τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
|
|
Η θεραπεία στο κρυολόγημα στηρίζεται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, γιατί ο ιός πρέπει να κάνει τον κύκλο του των 7 έως 10 ημερών.
|
|
Η διατροφή θα πρέπει να είναι ισορροπημένη για να είναι ήδη ενισχυμένη η άμυνα του οργανισμού.
- Να προτιμάτε τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για λόγους πρόληψης.
- Αποφύγετε να υπερθερμαίνετε τους χώρους διαμονής σας πάνω από 18 °C και να φροντίζετε να υγραίνετε την ατμόσφαιρα για να μην ξηραίνεται ο βλεννογόνος της μύτης και του φάρυγγα.
- Να μην καπνίζετε σε κλειστούς χώρους και κυρίως παρουσία παιδιών.
- Να καθαρίζετε συχνά τη μύτη σας με ειδικές πλύσεις με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό, ιδιαίτερα εάν παθαίνετε συχνά συνάχι και βήχα.
- Να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρό χαρτομάντηλο κάθε φορά που θέλετε να φυσήξετε τη μύτη σας.
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας κυρίως μετά τον καθαρισμό της μύτης της δικής σας ή του παιδιού σας.
- Τον χειμώνα να καθαρίζετε συχνά την ατμόσφαιρα στους χώρους σας και να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια χώρου που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.
- Να τρώτε πολλά φρούτα με βιταμίνη C και τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
|