Κεντρική ΣελίδαΤο ΦαρμακείοΠροϊόνταΣυμβουλέςΝέαΑναζήτησηΕπικοινωνία
Συμβουλές
Γενικά
Κρυολόγημα
Παθολογικές Καταστάσεις
Ηλιακή Ακτινοβολία
Φυσιολογικές Τιμές Εξετάσεων
Στείλτε μας το ερώτημα σας!Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται με τα σταγονίδια τ��ς αναπνοής. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως συνάχι, πονοκέφαλος πόνος στον λαιμό και μπορεί να εξελιχθούν σε βήχα, αίσθημα κούρασης και αδιαθεσίας ακόμη και πυρετό.

Πρέπει όμως να το ξεχωρίσουμε από τη γρίπη η οποία κυρίας χαρακτηρίζεται από ρίγη, υψηλό πυρετό, μυαλγίες και έντονη αδιαθεσία που σε καθηλώνουν στο κρεβάτι, συμπτώματα που εμφανίζονται απότομα.

Επιπλοκές που χρειάζονται συμβουλή γιατρού

  • Πυρετός > 38,5 °C για περισσότερο από 48 ώρες
  • Ασθματική ή χρόνια βρογχίτιδα
  • Ωτίτιδα με πόνο ή ακόμη και έκκριμα από το αυτί
  • Σοβαρή βρογχίτιδα ή φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα με έντονο ξηρό βήχα ή ιγμορίτιδα με έκκριμα σαν πύον

Επίσης, συμβουλή γιατρού χρειάζονται άτομα:
  • Με ανοσοκαταστολή
  • Ηλικίας άνω των 65 ετών, με παθήσεις καρδιάς, πνευμόνων, διαβήτη ή κάποιας μορφής σοβαρή αναιμία
  • Βρέφη κάτω των 4 μηνών

Τοπική φροντίδα: Ο καθαρισμος της ρινικής κοιλότητας είναι το πρώτο και πιo σημαντικό βήμα για ταχεία ανακούφιση από το συνάχι και αποφυγή επιπλοκών και συνοδών συμπτωμάτων.

Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή καλύτερα με ισότονο ή, σε πιο σοβαρές καταστάσεις υπέρτονο και αποστειρωμένο θαλασσινό νερό βοηθούν στην αποτελεσματική αποσυμφόρηση της μύτης και στη ρευστοποίηση της βλένας. Παράλληλα, εμποδίζουν τη βλέννα να κατέβει βαθύτερα στις αναπνευστικές οδούς και να προκαλέσει πόνο στον λαιμό ή βήχα, δηλαδή ρινοφαρυγγίτιδα που πλήττει συχνά τα βρέφη.

Όπως φαίνεται στο σχήμα όλες οι αεροφόροι οδοί επικοινωνούν μεταξύ τους. Μια ρινοφαρυγγίτιδα μπορεί στη συνέχεια να μολύνει το αυτί και να προκαλέσει ωτίτιδα ή ακόμη να επηρεάσει τους βρόγχους και να προκαλέσει βρογχίτιδα.

Σε περίπτωση σοβαρής ρινικής συμφόρησης (μπούκωμα) μπορούμε να κάνουμε εισπνοές 1-3 φορές τη μέρα πάνω από βραστό νερό, όπου έχουμε προσθέσει αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και μέντας.

Χρήση αποσυμφορητικού φαρμάκου (σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών): Η χρήση του, τοπικά ή από του στόματος αυξάνει τη διαπερατότητα της μύτης και μειώνει το μπούκωμα. Αυτά τα φάρμακα όμως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται για περισσότερο από 4-5 μέρες.